Mathematics Quiz – Part 6

1. Which theorem states that “In a right-angled triangle, the square of the hypotenuse is equal to the sum of squares of the other two sides”?

A.

Ptolemy’s theorem


B.

Thales’ theorem


C.

Fermat’s Last Theorem


D.

Pythagoras’ theorem


Answer:

Option D: Pythagoras’ theorem



2. How many number cards are there in a 52 card deck?

A.

48


B.

40


C.

36


D.

32


Answer:

Option C: 36



3. The price at which a product is purchased or manufactured is called?

A.

Selling Price


B.

Cost price


C.

Profit


D.

Loss


Answer:

Option B: Cost price



4. Who invented the equals sign (=)?

A.

Joseph Huddart


B.

Jake Adams


C.

William Playfair


D.

Robert Recorde


Answer:

Option D: Robert Recorde



5. Which is the formula to calculate the area of a rectangle?

A.

Length + Breadth


B.

Length – Breadth


C.

Length x Breadth


D.

Length / Breadth


Answer:

Option C: Length x Breadth



6. Which is the largest interior angle of a right-angled triangle?

A.

90°


B.

100°


C.

110°


D.

120°


Answer:

Option A: 90°



7. xyz + 5 is an example of which type of algebraic expression?

A.

Monomial


B.

Binomial


C.

Trinomial


D.

None of the options


Answer:

Option B: Binomial



8. The different ways of arranging objects in a definite order is called?

A.

Combination


B.

Probability


C.

Statistics


D.

Permutation


Answer:

Option D: Permutation



9. A decimal number with a finite number of non-zero digits after the decimal point is called?

A.

Terminating decimal


B.

Repeating decimal


C.

Non-terminating decimal


D.

Non-repeating decimal


Answer:

Option A: Terminating decimal



10. Which one of the below is a repeating decimal?

A.

0.121314…


B.

0.2233221…


C.

42.374374…


D.

48.955966…


Answer:

Option C: 42.374374…



11. Which type of numbers are 0 and 1?

A.

Prime numbers


B.

Composite numbers


C.

Natural numbers


D.

Whole numbers


Answer:

Option D: Whole numbers



12. The sum of the interior angles of a polygon is equal to? [n = the number of sides of the polygon]

A.

(n − 1) × 180°


B.

(n − 2) × 180°


C.

(n − 1) × 120°


D.

(n − 2) × 120°


Answer:

Option B: (n − 2) × 180°



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things