A.
Meteorology
B.
Metrology
C.
Astrology
D.
Astronomy
Answer:
Option A: Meteorology
2. Who is considered the founder of meteorology?
A.
Socrates
B.
Pythagoras
C.
Aristotle
D.
Galileo Galilei
Answer:
Option C: Aristotle
3. Which is the lowest layer of the Earth’s atmosphere?
A.
Stratosphere
B.
Mesosphere
C.
Thermosphere
D.
Troposphere
Answer:
Option D: Troposphere
4. A group of many islands scattered in a body of water is called?
A.
Atoll
B.
Archipelago
C.
Isthmus
D.
Lagoon
Answer:
Option B: Archipelago
5. Triassic, Jurassic, and Cretaceous are the geological periods of which era?
A.
Cenozoic
B.
Paleozoic
C.
Mesozoic
D.
Neoproterozoic
Answer:
Option C: Mesozoic
6. Chabahar Port is located in which country?
A.
Iran
B.
Oman
C.
Pakistan
D.
Saudi Arabia
Answer:
Option A: Iran
7. A geographical coordinate that specifies the north or south position of a point on Earth’s surface is called?
A.
Longitude
B.
Latitude
C.
Altitude
D.
Magnitude
Answer:
Option B: Latitude
8. Which is the most populated capital city in the world?
A.
Tokyo
B.
Jakarta
C.
Beijing
D.
Moscow
Answer:
Option C: Beijing
9. The Kali Gandaki Gorge is located in which country?
A.
Pakistan
B.
China
C.
India
D.
Nepal
Answer:
Option D: Nepal
10. The Volga River flows into?
A.
Black Sea
B.
Caspian Sea
C.
Aegean Sea
D.
Red Sea
Answer:
Option B: Caspian Sea
11. Which is the largest ocean in the world?
A.
Pacific Ocean
B.
Atlantic Ocean
C.
Indian Ocean
D.
Arctic Ocean
Answer:
Option A: Pacific Ocean
12. Which supercontinent was surrounded by the superocean Panthalassa?
A.
Gondwana
B.
Pannotia
C.
Pangaea
D.
Rodinia
Answer:
Option C: Pangaea
13. What is the equatorial circumference of the Earth?
A.
30,075 km
B.
40,075 km
C.
50,075 km
D.
60,075 km
Answer:
Option B: 40,075 km
14. Which is Earth’s highest mountain above sea level?
A.
Mount Everest
B.
K2
C.
Kangchenjunga
D.
Lhotse
Answer:
Option A: Mount Everest
15. A shallow body of water separated from a larger body of water by barrier island or coral reef is called?
A.
Estuary
B.
Shoal
C.
Bay
D.
Lagoon
Answer:
Option D: Lagoon