World Geography Quiz – Part 4

1. The Caribbean Sea is a sea of which ocean?

A.

Atlantic Ocean


B.

Pacific Ocean


C.

Indian Ocean


D.

Arctic Ocean


Answer:

Option A: Atlantic Ocean



2. A vent on Earth’s crust through which magma, gases, and other materials erupt is called?

A.

Mountain


B.

Volcano


C.

Geyser


D.

Lava


Answer:

Option B: Volcano



3. Which is the world’s largest island?

A.

Borneo


B.

Madagascar


C.

New Guinea


D.

Greenland


Answer:

Option D: Greenland



4. Which is the second layer of the atmosphere from Earth’s surface?

A.

Mesosphere


B.

Troposphere


C.

Stratosphere


D.

Thermosphere


Answer:

Option C: Stratosphere



5. The scientific study of human history through the excavation of sites and the analysis of material remains is called?

A.

Archaeology


B.

Paleontology


C.

Sociology


D.

Philology


Answer:

Option A: Archaeology



6. A large area of barren land that receives very little precipitation is called?

A.

Oasis


B.

Desert


C.

Valley


D.

Grassland


Answer:

Option B: Desert



7. The temperate grasslands of South America are known as?

A.

Pampas


B.

Steppes


C.

Prairies


D.

Velds


Answer:

Option A: Pampas



8. Which is the current geological age?

A.

Northgrippian


B.

Greenlandian


C.

Meghalayan


D.

Chibanian


Answer:

Option C: Meghalayan



9. A coastal inlet formed by the partial submergence of an unglaciated river valley is called?

A.

Bay


B.

Ria


C.

Fjord


D.

Bight


Answer:

Option B: Ria



10. What is the name of the ocean located between the ancient continents of Gondwana and Laurasia?

A.

Panthalassan Ocean


B.

Mirovia Ocean


C.

Baikal Ocean


D.

Tethys Ocean


Answer:

Option D: Tethys Ocean



11. Which mountain peak in the United States is officially known as Denali?

A.

Mount Saint Elias


B.

Mount McKinley


C.

Mount Foraker


D.

Mount Bona


Answer:

Option B: Mount McKinley



12. Which is the driest nonpolar desert in the world?

A.

Atacama Desert


B.

Sahara Desert


C.

Gobi Desert


D.

Kalahari Desert


Answer:

Option A: Atacama Desert



13. The Gulf of Naples is located on the southwestern coast of which country?

A.

France


B.

Portugal


C.

Spain


D.

Italy


Answer:

Option D: Italy



14. Which imaginary line divides the Earth into the Northern and Southern hemispheres?

A.

Tropic of Cancer


B.

Tropic of Capricorn


C.

Equator


D.

Antarctic Circle


Answer:

Option C: Equator



15. The Hayden Memorial Geological Award was first awarded in which year?

A.

1890


B.

1900


C.

1910


D.

1920


Answer:

Option A: 1890



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things