Current Affairs Quiz 2022 – Part 4

1. Who became the Chief Minister of Tripura after Biplab Kumar Deb resigned from the post?

A.

Manik Sarkar


B.

Conrad Sangma


C.

Himanta Biswa Sarma


D.

Manik Saha


Answer:

Option D: Manik Saha



2. Who is currently serving as the Vice Chief of the Naval Staff?

A.

Vice Admiral Satish Namdeo Ghormade


B.

Vice Admiral G. Ashok Kumar


C.

Vice Admiral Ajit Kumar P


D.

Vice Admiral Parasurama Naidu Murugesan


Answer:

Option A: Vice Admiral Satish Namdeo Ghormade



3. Who is appointed by the Government of India as the Controller General of Accounts (CGA) in 2022?

A.

Deepak Das


B.

Sonali Singh


C.

Soma Roy Burman


D.

J.P.S. Chawla


Answer:

Option B: Sonali Singh



4. The first solar eclipse of the year 2022 took place on?

A.

January 31


B.

February 28


C.

March 31


D.

April 30


Answer:

Option D: April 30



5. Which team won the Indian Premier League 2022?

A.

Chennai Super Kings


B.

Rajasthan Royals


C.

Gujarat Titans


D.

Mumbai Indians


Answer:

Option C: Gujarat Titans



6. How much lakh crore rupees is the gross GST revenue collected in the month of March 2022?

A.

0.98


B.

1.42


C.

1.68


D.

1.98


Answer:

Option B: 1.42



7. How much lakh crore rupees is the gross GST revenue collected in the month of April 2022?

A.

0.98


B.

1.42


C.

1.68


D.

1.98


Answer:

Option C: 1.68



8. Who won the Spanish Grand Prix in 2022?

A.

Charles Leclerc


B.

George Russell


C.

Lewis Hamilton


D.

Max Verstappen


Answer:

Option D: Max Verstappen



9. Who is the Prime Minister of Hungary since 2010?

A.

Viktor Orban


B.

Eduard Heger


C.

Ana Brnabic


D.

Miro Cerar


Answer:

Option A: Viktor Orban



10. Who was awarded the 2022 Templeton Prize?

A.

Jane Goodall


B.

Francis Collins


C.

Frank Wilczek


D.

Marcelo Gleiser


Answer:

Option C: Frank Wilczek



11. Which country has become the first country to suspend its COVID-19 vaccination programme?

A.

Sweden


B.

Denmark


C.

Norway


D.

Germany


Answer:

Option B: Denmark



12. Which country became a member of the East African Community (EAC) on 29 March 2022?

A.

Burundi


B.

South Sudan


C.

Kenya


D.

Democratic Republic of the Congo


Answer:

Option D: Democratic Republic of the Congo



13. How many countries are part of the East African Community (EAC) after the Democratic Republic of the Congo became a member of it?

A.

Five


B.

Seven


C.

Nine


D.

Eleven


Answer:

Option B: Seven



14. In April 2022, the government of which state launched its first space-tech Framework?

A.

Telangana


B.

Andhra Pradesh


C.

Karnataka


D.

Kerala


Answer:

Option A: Telangana



15. Xiomara Castro became the first female president of which country?

A.

Guatemala


B.

Nicaragua


C.

Honduras


D.

Belize


Answer:

Option C: Honduras



16. Who is the largest shareholder in Vodafone Idea?

A.

Vodafone


B.

Aditya Birla Group


C.

United Kingdom government


D.

Indian government


Answer:

Option D: Indian government



17. Who is ranked first in the list of most powerful women in India by the magazine Fortune India?

A.

Nita Ambani


B.

Nirmala Sitharaman


C.

Soumya Swaminathan


D.

Kiran Mazumdar-Shaw


Answer:

Option B: Nirmala Sitharaman



18. Who has been selected for the 31st GD Birla Award for Scientific Research?

A.

Suman Chakraborty


B.

Rajan Sankaranarayanan


C.

Narayan Pradhan


D.

Rajeev Kumar Varshney


Answer:

Option C: Narayan Pradhan



19. Tamil Nadu Chief Minister M.K. Stalin declared whose birth anniversary to be observed as “Equality Day” from 2022 onwards?

A.

B. R. Ambedkar


B.

Mahatma Gandhi


C.

Subhas Chandra Bose


D.

A. P. J. Abdul Kalam


Answer:

Option A: B. R. Ambedkar



20. Who is the current captain of the India men’s national cricket team?

A.

Virat Kohli


B.

Rohit Sharma


C.

MS Dhoni


D.

KL Rahul


Answer:

Option B: Rohit Sharma



21. Who won the Academy Award for Best Actor in 2022?

A.

Benedict Cumberbatch


B.

Andrew Garfield


C.

Denzel Washington


D.

Will Smith


Answer:

Option D: Will Smith



22. Who was the runner up in the 2022 ICC Under-19 Men’s Cricket World Cup?

A.

India


B.

Afghanistan


C.

England


D.

Australia


Answer:

Option C: England



23. Which country took first place in the medal standings at the ISSF World Cup 2022 in Cairo?

A.

Germany


B.

Thailand


C.

Norway


D.

India


Answer:

Option D: India



24. TIDCO & GE Aviation to set up the centre of excellence for aerospace research in which Indian state?

A.

Kerala


B.

Tamil Nadu


C.

Karnataka


D.

Telangana


Answer:

Option B: Tamil Nadu



25. Who is the author of the book “A Little Book of India: Celebrating 75 Years of Independence”?

A.

Mark Tully


B.

Patrick French


C.

Suketu Mehta


D.

Ruskin Bond


Answer:

Option D: Ruskin Bond



26. Who is appointed as one of the Vice Presidents of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in 2022?

A.

Urjit Patel


B.

Shaktikanta Das


C.

Raghuram Rajan


D.

D. Subbarao


Answer:

Option A: Urjit Patel



27. Which country was impacted by tropical storm Megi in April 2022?

A.

Thailand


B.

Vietnam


C.

Philippines


D.

Singapore


Answer:

Option C: Philippines



28. Who has been appointed as the Lieutenant Governor of Delhi in May 2022?

A.

Vinai Kumar Saxena


B.

Tejendra Khanna


C.

Najeeb Jung


D.

Anil Baijal


Answer:

Option A: Vinai Kumar Saxena



29. In 2022, the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) celebrated ________ anniversary of the launch of Health and Wellness Centres.

A.

1st


B.

2nd


C.

3rd


D.

4th


Answer:

Option D: 4th



30. Who is the author of the book “How to Prevent the Next Pandemic” published in 2022?

A.

Mark Zuckerberg


B.

Bill Gates


C.

Jeff Bezos


D.

Elon Musk


Answer:

Option B: Bill Gates



31. Which one of the below countries is not a member of the Quadrilateral Security Dialogue (QSD)?

A.

Australia


B.

United States


C.

India


D.

France


Answer:

Option D: France



32. Who is the President of Somalia since May 2022?

A.

Hassan Sheikh Mohamud


B.

Mohamed Abdullahi Mohamed


C.

Mohamed Hussein Roble


D.

Hassan Ali Khaire


Answer:

Option A: Hassan Sheikh Mohamud



33. Who is the CEO of the National e-Governance Division (NeGD)?

A.

Vinay Singh


B.

Anjali Khanna


C.

Abhishek Singh


D.

Vandana Srivastava


Answer:

Option C: Abhishek Singh



34. The Union Education Minister launched over 1 lakh internship opportunities through which portal in March 2022?

A.

AIMA


B.

AICTE


C.

ACTS


D.

NIFT


Answer:

Option B: AICTE



35. Who is serving as the Minister of Education, and Minister of Skill Development and Entrepreneurship in the Government of India?

A.

Mahendra Nath Pandey


B.

Ramesh Pokhriyal


C.

Prakash Javadekar


D.

Dharmendra Pradhan


Answer:

Option D: Dharmendra Pradhan



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things