National Reading Day Quiz

1. When is National Reading Day celebrated in India every year?

A.

February 19


B.

April 23


C.

June 19


D.

August 23


Answer:

Option C: June 19



2. Whose death anniversary is observed as Reading Day?

A.

O. N. V. Kurup


B.

O. V. Vijayan


C.

C. V. Raman Pillai


D.

P. N. Panicker


Answer:

Option D: P. N. Panicker



3. Which is the full name of P. N. Panicker?

A.

Puthuvayil Narayana Panicker


B.

Punathil Narayana Panicker


C.

Puthuvayil Nedungadi Panicker


D.

Punathil Nedungadi Panicker


Answer:

Option A: Puthuvayil Narayana Panicker



4. In which year was the first Reading Day observed in Kerala?

A.

1990


B.

1994


C.

1996


D.

2000


Answer:

Option C: 1996



5. In which year PM Narendra Modi declared Kerala’s Reading Day as National Reading Day in India?

A.

1997


B.

2007


C.

2017


D.

2022


Answer:

Option C: 2017



6. Which is the highest literary award in India?

A.

Sahitya Akademi Award


B.

Jnanpith Award


C.

Moortidevi Award


D.

Yuva Puraskar


Answer:

Option B: Jnanpith Award



7. Who was the first recipient of the Jnanpith Award?

A.

S. K. Pottekkatt


B.

Thakazhi Sivasankara Pillai


C.

G. Sankara Kurup


D.

M. T. Vasudevan Nair


Answer:

Option C: G. Sankara Kurup



8. The Jnanpith Award was first awarded in which year?

A.

1950


B.

1955


C.

1960


D.

1965


Answer:

Option D: 1965



9. Who is known as the “Father of the Library Movement in Kerala”?

A.

Balamani Amma


B.

P. N. Panicker


C.

O. Chandu Menon


D.

N. Krishna Pillai


Answer:

Option B: P. N. Panicker



10. In which year the Department of Posts honored P. N. Panicker by issuing a commemorative postage stamp?

A.

1996


B.

2000


C.

2004


D.

2008


Answer:

Option C: 2004



11. Who is known as the “Father of Modern Malayalam Literature”?

A.

P. N. Panicker


B.

Thunchaththu Ezhuthachan


C.

M. T. Vasudevan Nair


D.

G. Sankara Kurup


Answer:

Option B: Thunchaththu Ezhuthachan



12. When is World Book Day celebrated every year?

A.

April 23


B.

May 23


C.

June 23


D.

July 23


Answer:

Option A: April 23



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things