Current Affairs Quiz 2022 – Part 5

1. Who has won the Governor of the year award by the Central Banking Awards 2022?

A.

Mario Marcel


B.

Stanley Fischer


C.

Wenxin Du


D.

Lee Ju-yeol


Answer:

Option A: Mario Marcel



2. Who is the current Secretary-General of the United Nations?

A.

Joe Biden


B.

Antonio Guterres


C.

Audrey Azoulay


D.

Catherine M. Russell


Answer:

Option B: Antonio Guterres



3. How many new districts were formed in Andhra Pradesh on 4 April 2022?

A.

3


B.

7


C.

11


D.

13


Answer:

Option D: 13



4. Who is the current President of South Korea since May 2022?

A.

Moon Jae-in


B.

Park Geun-hye


C.

Yoon Suk-yeol


D.

Kim Jong-un


Answer:

Option C: Yoon Suk-yeol



5. Who is the chairman of Tata Sons?

A.

Ratan Tata


B.

Natarajan Chandrasekaran


C.

Cyrus Mistry


D.

Rajesh Gopinathan


Answer:

Option B: Natarajan Chandrasekaran



6. Which club became the champions in the 2021–22 Premier League?

A.

Liverpool


B.

Chelsea


C.

Arsenal


D.

Manchester City


Answer:

Option D: Manchester City



7. Which country signed an MOU in March 2022 with India to collaborate on lithium and cobalt identification projects?

A.

Australia


B.

China


C.

Japan


D.

Russia


Answer:

Option A: Australia



8. The 2022 FIFA World Cup is scheduled to take place in which country?

A.

United Arab Emirates


B.

Saudi Arabia


C.

Qatar


D.

Kuwait


Answer:

Option C: Qatar



9. The 2022 ICC Women’s Cricket World Cup was held in which country?

A.

Sri Lanka


B.

India


C.

Australia


D.

New Zealand


Answer:

Option D: New Zealand



10. How many Ramsar sites are there in India?

A.

39


B.

49


C.

59


D.

69


Answer:

Option B: 49



11. Which Indian Institute of Technology launched India’s first indigenously developed polycentric prosthetic knee?

A.

IIT Madras


B.

IIT Bombay


C.

IIT Delhi


D.

IIT Kanpur


Answer:

Option A: IIT Madras



12. What is the rank of India in the World Happiness Report 2022?

A.

13


B.

36


C.

136


D.

163


Answer:

Option C: 136



13. Which city has become the first city in India to get a processed steel slag road?

A.

Agra


B.

Surat


C.

Puducherry


D.

Visakhapatnam


Answer:

Option B: Surat



14. Which edition of the Australian Open was held in January 2022?

A.

100th edition


B.

105th edition


C.

110th edition


D.

115th edition


Answer:

Option C: 110th edition



15. Who won the 2022 Australian Open women’s singles?

A.

Ashleigh Barty


B.

Danielle Collins


C.

Diana Shnaider


D.

Clervie Ngounoue


Answer:

Option A: Ashleigh Barty



16. Which country became the first country in the world to grant legal rights to wild animals?

A.

Colombia


B.

Bolivia


C.

Guatemala


D.

Ecuador


Answer:

Option D: Ecuador



17. Which country’s president is the current East African Community (EAC) chairman?

A.

Rwanda


B.

Kenya


C.

South Sudan


D.

Tanzania


Answer:

Option B: Kenya



18. The World Health Organization (WHO) launched its Global Centre for Traditional Medicine in which state of India?

A.

Maharashtra


B.

Karnataka


C.

Uttar Pradesh


D.

Gujarat


Answer:

Option D: Gujarat



19. Who is the current head of the Catholic Church and sovereign of the Vatican City since 2013?

A.

Pope Francis


B.

Pope Benedict XVI


C.

Pope John Paul I


D.

Pope John Paul II


Answer:

Option A: Pope Francis



20. Who won the Best Actor award at the Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards 2022?

A.

Ranbir Kapoor


B.

Ajay Devgn


C.

Ranveer Singh


D.

Hrithik Roshan


Answer:

Option C: Ranveer Singh



21. Which state government announced the Sushma Swaraj Award for women?

A.

Himachal Pradesh


B.

Haryana


C.

Punjab


D.

Rajasthan


Answer:

Option B: Haryana



22. Who was conferred with Dr. V. Shantaram Lifetime Achievement Award at the 17th edition of the Mumbai International Film Festival?

A.

S. Theodore Baskaran


B.

Madhu Eravankara


C.

Anupama Chopra


D.

Sanjit Narwekar


Answer:

Option D: Sanjit Narwekar



23. The first World Deaf T20 Cricket Championship in 2023, will be held in which Indian state?

A.

Kerala


B.

Tamil Nadu


C.

Andhra Pradesh


D.

Karnataka


Answer:

Option A: Kerala



24. Who is appointed as the new Chairman of the Bombay Stock Exchange (BSE) in May 2022?

A.

Urjit Patel


B.

S.S. Mundra


C.

Ashish Chauhan


D.

Vikramajit Sen


Answer:

Option B: S.S. Mundra



25. Who is appointed as India’s Chef de Mission for the Commonwealth Games 2022?

A.

Harjinder Singh


B.

Birendra Prasad Baishya


C.

Rakesh Anand


D.

Bhupender Singh Bajwa


Answer:

Option C: Rakesh Anand



26. Who is the current CEO and MD of Infosys?

A.

Rajesh Gopinathan


B.

Salil Parekh


C.

Parag Agrawal


D.

Dinesh Paliwal


Answer:

Option B: Salil Parekh



27. Who became the first Indian to score 1000 fours in T20 cricket?

A.

Shikhar Dhawan


B.

Virat Kohli


C.

Ravindra Jadeja


D.

MS Dhoni


Answer:

Option A: Shikhar Dhawan



28. LeBron James, who has been placed second in the Forbes Highest-Paid Athletes 2022, is associated with which game?

A.

Football


B.

Golf


C.

Cricket


D.

Basketball


Answer:

Option D: Basketball



29. Which is the first country to adopt India’s UPI system?

A.

Sri Lanka


B.

Nepal


C.

Bhutan


D.

Bangladesh


Answer:

Option B: Nepal



30. Who is the current head coach of India men’s national cricket team?

A.

Sachin Tendulkar


B.

Anil Kumble


C.

Virender Sehwag


D.

Rahul Dravid


Answer:

Option D: Rahul Dravid



31. India’s 52nd tiger reserve “Ramgarh Vishdhari Sanctuary” is located in which state?

A.

Tamil Nadu


B.

Arunachal Pradesh


C.

Rajasthan


D.

Chhattisgarh


Answer:

Option C: Rajasthan



32. What is the name of the Iranian military satellite launched in 2022?

A.

Rasad 1


B.

Navid


C.

Sina 1


D.

Noor 2


Answer:

Option D: Noor 2



33. Who is the current Prime Minister of Australia since May 2022?

A.

Scott Morrison


B.

Anthony Albanese


C.

Alex Antic


D.

Tim Ayres


Answer:

Option B: Anthony Albanese



34. Which country lifted the fourth title of FIH Junior Women’s Hockey World Cup 2022?

A.

Netherlands


B.

Germany


C.

England


D.

South Africa


Answer:

Option A: Netherlands



35. The book titled “Tiger of Drass” published in 2022 is the biography of?

A.

Capt. Vijyant Thapar


B.

Capt. Sanjeev Singh Jamwal


C.

Capt. Jintu Gogoi


D.

Capt. Anuj Nayyar


Answer:

Option D: Capt. Anuj Nayyar



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things