Current Affairs Quiz 2022 – Part 6

1. Who is the world’s highest-paid athlete on Forbes 2022 list?

A.

Cristiano Ronaldo


B.

Lionel Messi


C.

Stephen Curry


D.

LeBron James


Answer:

Option B: Lionel Messi



2. Ketanji Brown Jackson will be the first Black woman to serve as a Supreme Court justice of which country?

A.

Canada


B.

Mexico


C.

United States


D.

Australia


Answer:

Option C: United States



3. Who has been appointed as coordinator for the G20 summit, which will be hosted by India in 2023?

A.

Vinay Mohan Kwatra


B.

Harsh Vardhan Shringla


C.

Vijay Keshav Gokhale


D.

Subrahmanyam Jaishankar


Answer:

Option B: Harsh Vardhan Shringla



4. Which country will host the G20 summit in 2022?

A.

Brazil


B.

South Africa


C.

Italy


D.

Indonesia


Answer:

Option D: Indonesia



5. Which country has become the most-sanctioned country in the world?

A.

Ukraine


B.

Iran


C.

Russia


D.

North Korea


Answer:

Option C: Russia



6. PM Narendra Modi inaugurated the world’s first nano urea liquid plant in which state?

A.

Gujarat


B.

Madhya Pradesh


C.

Delhi


D.

Bihar


Answer:

Option A: Gujarat



7. Who is the richest person in 2022 according to Bloomberg Billionaires Index?

A.

Bill Gates


B.

Gautam Adani


C.

Jeff Bezos


D.

Elon Musk


Answer:

Option D: Elon Musk



8. Who became the Prime Minister of Sri Lanka in May 2022?

A.

Mahinda Rajapaksa


B.

Gotabaya Rajapaksa


C.

Ranil Wickremesinghe


D.

Chamal Rajapaksa


Answer:

Option C: Ranil Wickremesinghe



9. Where is Asia’s biggest Bio-CNG plant located?

A.

Ahmedabad


B.

Indore


C.

Pune


D.

Bhopal


Answer:

Option B: Indore



10. What is the theme of World Environment Day 2022?

A.

Give Earth a Chance


B.

One Earth One Family


C.

Only one Earth


D.

For Life on Earth


Answer:

Option C: Only one Earth



11. In which month of 2022, gross GST collection has crossed the 1.5 lakh crore rupees mark for the first time?

A.

January


B.

February


C.

March


D.

April


Answer:

Option D: April



12. Who won the Pulitzer Prize 2022 for Fiction?

A.

Joshua Cohen


B.

Colson Whitehead


C.

Richard Powers


D.

Louise Erdrich


Answer:

Option A: Joshua Cohen



13. Which of the below will collaborate to develop India’s first report on ‘State Of India’s Children: Status And Trends In Multidimensional Child Development’?

A.

UNHRC and Save the Children India


B.

NITI Aayog And UNICEF India


C.

Childline India and Make-A-Wish Foundation


D.

NHRC and Global Fund for Children


Answer:

Option B: NITI Aayog And UNICEF India



14. Who was appointed as the tenth chairman of the Indian Space Research Organisation (ISRO) in 2022?

A.

Kailasavadivoo Sivan


B.

A. S. Kiran Kumar


C.

S. Somanath


D.

Shailesh Nayak


Answer:

Option C: S. Somanath



15. Who is the current Chief Minister of Punjab?

A.

Charanjit Singh Channi


B.

Bhagwant Mann


C.

Amarinder Singh


D.

Gurmit Singh


Answer:

Option B: Bhagwant Mann



16. Who became the first para-athlete to receive the Padma Bhushan award?

A.

Sundar Singh Gurjar


B.

Mariyappan Thangavelu


C.

Devendra Jhajharia


D.

Avani Lekhara


Answer:

Option C: Devendra Jhajharia



17. Who became the first Indian to achieve the world No.1 ranking in the under-19 girls singles in the latest Badminton World Federation (BWF) junior rankings?

A.

Tasnim Mir


B.

Unnati Hooda


C.

Gayatri Gopi Chand


D.

Malvika Bansod


Answer:

Option A: Tasnim Mir



18. Who is the third richest person in 2022 according to Bloomberg Billionaires Index?

A.

Bill Gates


B.

Gautam Adani


C.

Warren Buffett


D.

Bernard Arnault


Answer:

Option D: Bernard Arnault



19. Which is India’s first indigenous flying trainer?

A.

HAL HF-24 Marut


B.

Hawk Mk 132


C.

HANSA-NG


D.

HAL Dhruv


Answer:

Option C: HANSA-NG



20. Who won the most Grand Slam men’s singles titles?

A.

Roger Federer


B.

Rafael Nadal


C.

Novak Djokovic


D.

Pete Sampras


Answer:

Option B: Rafael Nadal



21. Which company announced the launch of its electric vehicle (EV) brand “Vida”?

A.

Hero MotoCorp


B.

Bajaj Auto


C.

Royal Enfield


D.

Tata Motors


Answer:

Option A: Hero MotoCorp



22. Which automobile company launched India’s first hydrogen-powered Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)?

A.

Hyundai


B.

Kia


C.

Chevrolet


D.

Toyota


Answer:

Option D: Toyota



23. Who is serving as the current Prime Minister of Japan since 2021?

A.

Fumio Kishida


B.

Yoshihide Suga


C.

Yoshihiko Noda


D.

Naoto Kan


Answer:

Option A: Fumio Kishida



24. India’s first 100 percent women-owned industrial park began operations in which city?

A.

Bangalore


B.

Kochi


C.

Hyderabad


D.

Chennai


Answer:

Option C: Hyderabad



25. In 2022, direct-to-home (DTH) company Tata Sky changed its name to?

A.

Tata Next


B.

Tata Play


C.

Tata Direct


D.

Tata Neu


Answer:

Option B: Tata Play



26. Who was conferred with the first Lata Deenanath Mangeshkar Award?

A.

Amit Shah


B.

Ram Nath Kovind


C.

Yogi Adityanath


D.

Narendra Modi


Answer:

Option D: Narendra Modi



27. Who became the official brand ambassador of MediBuddy in 2022?

A.

Amitabh Bachchan


B.

Shah Rukh Khan


C.

Salman Khan


D.

Aamir Khan


Answer:

Option A: Amitabh Bachchan



28. Which is the theme of International Day for Biological Diversity 2022?

A.

Our solutions are in nature


B.

Building a shared future for all life


C.

Biodiversity and Sustainable Tourism


D.

Our Biodiversity, Our Food, Our Health


Answer:

Option B: Building a shared future for all life



29. Where will the world’s first hydrogen-powered flying boat be launched in the year 2023?

A.

Shanghai


B.

Hong Kong


C.

New York


D.

Dubai


Answer:

Option D: Dubai



30. Which country’s former president was Shahabuddin Ahmed who passed away in March 2022?

A.

Nepal


B.

Bangladesh


C.

Pakistan


D.

Afghanistan


Answer:

Option B: Bangladesh



31. Which country won the 2022 ICC Women’s Cricket World Cup?

A.

Australia


B.

England


C.

New Zealand


D.

South Africa


Answer:

Option A: Australia



32. India’s first Para-Badminton Academy has been set up in which city?

A.

Kolkata


B.

Lucknow


C.

Indore


D.

Hyderabad


Answer:

Option B: Lucknow



33. India signed an Economic Co-operation and Trade Agreement (ECTA) with which country in April 2022?

A.

France


B.

Sri Lanka


C.

Australia


D.

China


Answer:

Option C: Australia



34. Who was honoured with the Director of the Year Award by AIMA in 2022?

A.

Zoya Akhtar


B.

Shoojit Sircar


C.

Rajkumar Hirani


D.

Anurag Kashyap


Answer:

Option B: Shoojit Sircar



35. Who is the author of the book “Hear Yourself: How to Find Peace in a Noisy World”?

A.

Harish Mehta


B.

Vinod Rai


C.

Devika Rangachari


D.

Prem Rawat


Answer:

Option D: Prem Rawat



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things