Environmental Science Quiz – World Environment Day Special

1. The surroundings or conditions that affect the life, development and survival of a living organism is called?

A.

Ecosystem


B.

Biosphere


C.

Environment


D.

Biodiversity


Answer:

Option C: Environment



2. The process that occurs when gases in Earth’s atmosphere trap the solar radiation is called?

A.

Nitrogen fixation


B.

Eutrophication


C.

Ozone depletion


D.

Greenhouse effect


Answer:

Option D: Greenhouse effect



3. Which one of the below is not a greenhouse gas?

A.

Nitrogen


B.

Carbon dioxide


C.

Methane


D.

Water vapour


Answer:

Option A: Nitrogen



4. When is World Environment Day observed every year?

A.

May 5


B.

June 5


C.

July 5


D.

August 5


Answer:

Option B: June 5



5. The Cartagena Protocol on Biosafety came into force in which year?

A.

2000


B.

2001


C.

2002


D.

2003


Answer:

Option D: 2003



6. Where is the headquarters of the United Nations Environment Programme (UNEP)?

A.

Cairo


B.

Johannesburg


C.

Nairobi


D.

Kampala


Answer:

Option C: Nairobi



7. Who became the first executive director of the United Nations Environment Programme (UNEP)?

A.

Maurice Strong


B.

Inger Andersen


C.

Joyce Msuya


D.

Erik Solheim


Answer:

Option A: Maurice Strong



8. The study of inland aquatic ecosystems is called?

A.

Hydrology


B.

Oceanology


C.

Ichthyology


D.

Limnology


Answer:

Option D: Limnology



9. Who is the author of the environmental science book “Silent Spring”?

A.

Bill McKibben


B.

Rachel Carson


C.

Paul R. Ehrlich


D.

Gerardo Ceballos


Answer:

Option B: Rachel Carson



10. The process by which human activities and climatic variations reduce the biological productivity of drylands is called?

A.

Depletion


B.

Development


C.

Desalination


D.

Desertification


Answer:

Option D: Desertification



11. The Chipko movement was a _________ conservation movement in India.

A.

Water


B.

Wetland


C.

Forest


D.

Animal


Answer:

Option C: Forest



12. Who founded the Green Belt Movement in 1977?

A.

Wangari Maathai


B.

Betty Williams


C.

Malala Yousafzai


D.

Nadia Murad


Answer:

Option A: Wangari Maathai



13. Which layer of the atmosphere contains most of Earth’s clouds and where weather occurs?

A.

Stratosphere


B.

Troposphere


C.

Mesosphere


D.

Thermosphere


Answer:

Option B: Troposphere



14. Which layer of the atmosphere contains the ozone layer?

A.

Stratosphere


B.

Troposphere


C.

Mesosphere


D.

Thermosphere


Answer:

Option A: Stratosphere



15. When is Earth Day observed every year?

A.

February 22


B.

March 22


C.

April 22


D.

May 22


Answer:

Option C: April 22



16. All the animals present in a particular region or time period is called?

A.

Marsupial


B.

Fauna


C.

Flora


D.

Wildlife


Answer:

Option B: Fauna



17. The process of planting trees in an area devoid of trees in order to create a forest is called?

A.

Reforestation


B.

Deforestation


C.

Afforestation


D.

Proforestation


Answer:

Option C: Afforestation



18. A biological community of organisms and the physical environment with which they interact is called?

A.

Habitat


B.

Ecosystem


C.

Biodiversity


D.

Biosphere


Answer:

Option B: Ecosystem



19. The global sum of all ecosystems is called?

A.

Biodiversity


B.

Atmosphere


C.

Habitat


D.

Biosphere


Answer:

Option D: Biosphere



20. Who among the below was the first recipient of the Blue Planet Prize?

A.

Syukuro Manabe


B.

Charles David Keeling


C.

Wallace Smith Broecker


D.

Maurice Strong


Answer:

Option A: Syukuro Manabe



21. Particulate Matter 2.5 (PM2.5) refers to tiny particles or droplets in the air with a diameter of 2.5 _____________ or less.

A.

Centimeters


B.

Millimeters


C.

Micrometers


D.

Nanometers


Answer:

Option C: Micrometers



22. Which is not considered one of the four major diseases caused by pollution in Japan?

A.

Itai-Itai disease


B.

Kawasaki disease


C.

Minamata disease


D.

Yokkaichi asthma


Answer:

Option B: Kawasaki disease



23. Which one of the below diseases is caused by severe mercury poisoning?

A.

Minamata disease


B.

Itai-Itai disease


C.

Yokkaichi asthma


D.

Kawasaki disease


Answer:

Option A: Minamata disease



24. The ozone layer in the Earth’s atmosphere absorbs which radiation from the Sun?

A.

Infrared


B.

Microwave


C.

Ultraviolet


D.

Gamma ray


Answer:

Option C: Ultraviolet



25. Which is the main cause of acid rain?

A.

Water pollution


B.

Soil pollution


C.

Noise pollution


D.

Air pollution


Answer:

Option D: Air pollution



26. A species that is considered at risk of extinction is called?

A.

Keystone species


B.

Endangered species


C.

Sentinel species


D.

Indicator species


Answer:

Option B: Endangered species



27. A place where groundwater flows naturally to the Earth’s surface is called?

A.

Lake


B.

Tributary


C.

Stream


D.

Spring


Answer:

Option D: Spring



28. Which one of the below is observed on July 11 every year?

A.

World Population Day


B.

World Environment Day


C.

World Water Day


D.

World Food Day


Answer:

Option A: World Population Day



29. Who is the author of the book “The Population Bomb” published in 1968?

A.

Donald Kennedy


B.

David Brower


C.

John Holdren


D.

Paul R. Ehrlich


Answer:

Option D: Paul R. Ehrlich



30. The Environment (Protection) Act of India was enacted in which year?

A.

1966


B.

1976


C.

1986


D.

1996


Answer:

Option C: 1986



31. The Wild Life (Protection) Act of India was enacted in which year?

A.

1962


B.

1972


C.

1982


D.

1992


Answer:

Option B: 1972



32. A graphical representation of the relationship between the different living organisms at each trophic level in a given ecosystem is called?

A.

Ecological Pyramid


B.

Ecological Cube


C.

Ecological Cycle


D.

Ecological Prism


Answer:

Option A: Ecological Pyramid



33. Ecological pyramids always begin with which one of the following at the bottom?

A.

Decomposers


B.

Carnivores


C.

Herbivores


D.

Producers


Answer:

Option D: Producers



34. The Montreal Protocol is an international treaty adopted in 1987 to protect which one of the below?

A.

Wildlife


B.

Endangered species


C.

Ozone layer


D.

Groundwater


Answer:

Option C: Ozone layer



35. Which is the most potent greenhouse gas?

A.

Carbon dioxide


B.

Sulfur hexafluoride


C.

Methane


D.

Water Vapour


Answer:

Option B: Sulfur hexafluoride



36. Out of the 36 biodiversity hotspots in the world, how many are present in India?

A.

One


B.

Two


C.

Three


D.

Four


Answer:

Option D: Four



37. Who coined the term ‘biodiversity hotspot’?

A.

Ernst Haeckel


B.

Wallace Smith Broecker


C.

Norman Myers


D.

Henri Buisson


Answer:

Option C: Norman Myers



38. The natural environment where an animal or plant usually lives is called?

A.

Biosphere


B.

Colony


C.

Ecosystem


D.

Habitat


Answer:

Option D: Habitat



39. Where is the headquarters of the International Union for Conservation of Nature (IUCN)?

A.

New York, USA


B.

Gland, Switzerland


C.

Vienna, Austria


D.

Paris, France


Answer:

Option B: Gland, Switzerland



40. Which is the primary component of natural gas?

A.

Methane


B.

Ethane


C.

Propane


D.

Butane


Answer:

Option A: Methane



41. Who discovered the ozone layer in 1913?

A.

Charles Fabry


B.

Henri Buisson


C.

Both A & B


D.

None of the options


Answer:

Option C: Both A & B



42. A partially enclosed coastal body of water formed where freshwater from the land meets with salt water from the ocean is called?

A.

Delta


B.

Estuary


C.

Lagoon


D.

Bay


Answer:

Option B: Estuary



43. Which is a secondary pollutant present in photochemical smog?

A.

Peroxyacyl nitrate


B.

Perchloric acid


C.

Potassium Perchlorate


D.

Potassium Persulfate


Answer:

Option A: Peroxyacyl nitrate



44. Which one of the below is not a man-made ecosystem?

A.

Garden


B.

Zoo


C.

Aquarium


D.

Pond


Answer:

Option D: Pond



45. The first World Environment Day was celebrated in which year?

A.

1974


B.

1984


C.

1994


D.

2004


Answer:

Option A: 1974



46. The study of relations and interactions between living organisms and their physical environment is called?

A.

Ecology


B.

Biology


C.

Physiology


D.

Biodiversity


Answer:

Option A: Ecology



47. Who coined the term ecology?

A.

Charles Darwin


B.

Ernst Haeckel


C.

Carl Linnaeus


D.

August Weismann


Answer:

Option B: Ernst Haeckel



48. Who popularized the term “global warming”?

A.

Maurice Ewing


B.

Walter Hermann Bucher


C.

Richard Alley


D.

Wallace Smith Broecker


Answer:

Option D: Wallace Smith Broecker



49. Which one of the below is not a fossil fuel?

A.

Coal


B.

Crude oil


C.

Biogas


D.

Natural gas


Answer:

Option C: Biogas



50. The Billion Tree Tsunami Project was launched in 2014 by which country?

A.

Afghanistan


B.

India


C.

Pakistan


D.

Sri Lanka


Answer:

Option C: Pakistan



51. The process by which a water body becomes gradually enriched with excess minerals and nutrients is called?

A.

Global warming


B.

Ocean acidification


C.

Acid rain


D.

Eutrophication


Answer:

Option D: Eutrophication



52. The Kyoto Protocol is an international environmental treaty to reduce which one of the below?

A.

Greenhouse gas emissions


B.

Noise pollution


C.

Nuclear weapons


D.

Plastic products


Answer:

Option A: Greenhouse gas emissions



53. Which one of the below is a set of standards related to environmental management systems in organizations?

A.

ISO 4217


B.

ISO 9660


C.

ISO 14000


D.

ISO 22000


Answer:

Option C: ISO 14000



54. The statistical study of human populations is called?

A.

Anthropology


B.

Sociology


C.

Geography


D.

Demography


Answer:

Option D: Demography



55. The word environment is derived from the French word “Environner” which means?

A.

to enforce


B.

to encircle


C.

to enrich


D.

to endure


Answer:

Option B: to encircle



56. Which one of the below is not in the three R’s to save the environment?

A.

Reduce


B.

Resource


C.

Recycle


D.

Reuse


Answer:

Option B: Resource



57. A permit that gives the holder the right to emit a set amount of carbon dioxide or other greenhouse gases is called?

A.

Carbon offset


B.

Carbon footprint


C.

Carbon credit


D.

Carbon dating


Answer:

Option C: Carbon credit



58. Which is the rigid, outermost shell of Earth, consisting of the crust and the portion of the upper mantle?

A.

Atmosphere


B.

Lithosphere


C.

Biosphere


D.

Asthenosphere


Answer:

Option B: Lithosphere



59. Which one of the below is celebrated each year on March 3?

A.

World Wildlife Day


B.

World Population Day


C.

World Water Day


D.

World Food Day


Answer:

Option A: World Wildlife Day



60. Which one of the below is caused by emissions of nitrogen oxides and sulphur dioxide that react with the water molecules in the atmosphere?

A.

Blizzard


B.

Lightning


C.

Acid rain


D.

Wildfire


Answer:

Option C: Acid rain



61. Which one of the below is a natural source of sulphur dioxide in the atmosphere?

A.

Tide


B.

Thunder


C.

Lightning


D.

Volcano


Answer:

Option D: Volcano



62. Any substance that causes cancer is known as?

A.

Carcinogen


B.

Mutagen


C.

Teratogen


D.

Antigen


Answer:

Option A: Carcinogen



63. Who is the author of the book “The End of Nature” published in 1989?

A.

Rachel Carson


B.

Bill McKibben


C.

Paul R. Ehrlich


D.

Gerardo Ceballos


Answer:

Option B: Bill McKibben



64. Which one of the below is a non-renewable resource?

A.

Wind energy


B.

Solar energy


C.

Biomass energy


D.

Nuclear energy


Answer:

Option D: Nuclear energy



65. Which is the major cause of global warming?

A.

Deforestation


B.

Agriculture


C.

Burning fossil fuels


D.

Overpopulation


Answer:

Option C: Burning fossil fuels



66. Which one of the below is a natural way of nitrogen fixation?

A.

Tide


B.

Thunder


C.

Lightning


D.

Volcanic eruption


Answer:

Option C: Lightning



67. The Ramsar Convention is an international treaty for the conservation of which one of the below?

A.

Wetland


B.

Forest


C.

Animal


D.

Water


Answer:

Option A: Wetland



68. The protective blanket of gases that surrounds the Earth is called?

A.

Hydrosphere


B.

Lithosphere


C.

Biosphere


D.

Atmosphere


Answer:

Option D: Atmosphere



69. Which ecological pyramid is always upright?

A.

Pyramid of numbers


B.

Pyramid of biomass


C.

Pyramid of energy


D.

None of the above


Answer:

Option C: Pyramid of energy



70. The illegal hunting or capturing of wild animals is called?

A.

Fowling


B.

Poaching


C.

Angling


D.

Stalking


Answer:

Option B: Poaching



71. Which one of the below is observed on March 21 every year since 2013?

A.

International Day for Biological Diversity


B.

International Day for the Preservation of the Ozone Layer


C.

International Day of Families


D.

International Day of Forests


Answer:

Option D: International Day of Forests



72. Which was the first biosphere reserve in India?

A.

Nanda Devi Biosphere Reserve


B.

Nilgiri Biosphere Reserve


C.

Nokrek Biosphere Reserve


D.

Great Nicobar Biosphere Reserve


Answer:

Option B: Nilgiri Biosphere Reserve



73. All the plants present in a particular region or time period is called?

A.

Marsupial


B.

Fauna


C.

Flora


D.

Wildlife


Answer:

Option C: Flora



74. An air pollutant emitted from a source directly into the atmosphere is called?

A.

Primary pollutant


B.

Secondary pollutant


C.

Tertiary pollutant


D.

None of the above


Answer:

Option A: Primary pollutant



75. Which was the theme of the first World Environment Day held in 1974?

A.

Give Earth a Chance


B.

One Earth One Family


C.

Only one Earth


D.

For Life on Earth


Answer:

Option C: Only one Earth



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things