Geography of India Quiz – Part 5

1. Keoladeo National Park is located in which Indian state?

A.

Assam


B.

Rajasthan


C.

Manipur


D.

West Bengal


Answer:

Option B: Rajasthan



2. Bokaro Coalfields are located in which Indian state?

A.

Chhattisgarh


B.

Tamil Nadu


C.

Jharkhand


D.

Maharashtra


Answer:

Option C: Jharkhand



3. Which hill station is not located in Tamil Nadu?

A.

Munnar


B.

Yelagiri


C.

Kodaikanal


D.

Yercaud


Answer:

Option A: Munnar



4. Bhagirathi and Alaknanda rivers are the headstreams of which river?

A.

Narmada


B.

Kaveri


C.

Godavari


D.

Ganga


Answer:

Option D: Ganga



5. Which river originates from Trimbakeshwar in the Nashik district of Maharashtra?

A.

Kaveri


B.

Narmada


C.

Godavari


D.

Mahanadi


Answer:

Option C: Godavari



6. Which is the other name of the Western Ghats?

A.

Sagarmatha


B.

Sahyadri


C.

Pachaimalai


D.

Garhjat


Answer:

Option B: Sahyadri



7. Which is the longest National Waterway (NW) in India?

A.

National Waterway 1


B.

National Waterway 2


C.

National Waterway 3


D.

National Waterway 4


Answer:

Option A: National Waterway 1



8. Which river crosses the Tropic of Cancer twice in India?

A.

Tapi


B.

Mahi


C.

Narmada


D.

Krishna


Answer:

Option B: Mahi



9. Agra city is situated on the banks of which river?

A.

Yamuna


B.

Ganga


C.

Brahmaputra


D.

Indus


Answer:

Option A: Yamuna



10. Which is the highest mountain peak located entirely in India?

A.

Kamet


B.

Kanchenjunga


C.

Saltoro Kangri


D.

Nanda Devi


Answer:

Option D: Nanda Devi



11. The McMahon Line is the boundary between India and which country?

A.

Myanmar


B.

Afghanistan


C.

China


D.

Bangladesh


Answer:

Option C: China



12. In which state is Hamirsar lake located?

A.

Haryana


B.

Rajasthan


C.

Gujarat


D.

West Bengal


Answer:

Option C: Gujarat



13. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar Islands?

A.

Saddle Peak


B.

Mount Thullier


C.

Mount Diavolo


D.

Mana Peak


Answer:

Option A: Saddle Peak



14. Which one of the following is wrongly matched?

A.

Hirakud Dam : Mahanadi River


B.

Tehri Dam : Bhagirathi River


C.

Maithon Dam : Barakar River


D.

Gandhi Sagar Dam : Sutlej River


Answer:

Option D: Gandhi Sagar Dam : Sutlej River



15. Mahatma Gandhi Setu is a bridge over the river Ganga in which state of India?

A.

Bihar


B.

Uttarakhand


C.

Jharkhand


D.

Uttar Pradesh


Answer:

Option A: Bihar



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things