Geography of India Quiz – Part 6

1. Which is the longest rail-cum-road bridge in India?

A.

Digha–Sonpur Bridge


B.

Naranarayan Setu


C.

Bogibeel Bridge


D.

Munger Ganga Bridge


Answer:

Option C: Bogibeel Bridge



2. India’s first Marine Wildlife Sanctuary and first Marine National Park were created in?

A.

Gulf of Mannar


B.

Gulf of Kutch


C.

Gulf of Khambhat


D.

Andaman & Nicobar Islands


Answer:

Option B: Gulf of Kutch



3. Which is the tallest plunge waterfall in India?

A.

Jog Falls


B.

Dudhsagar Falls


C.

Nohkalikai Falls


D.

Khandadhar Falls


Answer:

Option C: Nohkalikai Falls



4. Which one of the below is known as the “Grand Canyon of India”?

A.

Gandikota Canyon


B.

Laitlum Canyon


C.

Gongoni Danga Canyon


D.

Chambal River Canyon


Answer:

Option A: Gandikota Canyon



5. Where is the Satkosia Gorge located?

A.

Jharkhand


B.

Odisha


C.

Andhra Pradesh


D.

Maharashtra


Answer:

Option B: Odisha



6. Which is the highest peak in the Aravalli Range?

A.

Doddabetta


B.

Trisul


C.

Mount Thullier


D.

Guru Shikhar


Answer:

Option D: Guru Shikhar



7. Which one of the following dams is not located in Gujarat?

A.

Indravati Dam


B.

Mitti Dam


C.

Nayka Dam


D.

Willingdon Dam


Answer:

Option A: Indravati Dam



8. Where is Hindustan Shipyard Limited located?

A.

Cochin


B.

Kolkata


C.

Thoothukudi


D.

Visakhapatnam


Answer:

Option D: Visakhapatnam



9. Rihand Dam is located in which Indian state?

A.

Maharashtra


B.

Jharkhand


C.

Uttar Pradesh


D.

Gujarat


Answer:

Option C: Uttar Pradesh



10. Which river is flowing in the Thar Desert?

A.

Sutlej


B.

Narmada


C.

Tapi


D.

Luni


Answer:

Option D: Luni



11. Which one of the below is not an artificial lake?

A.

Hamirsar Lake


B.

Agara Lake


C.

Kankaria Lake


D.

Hussain Sagar


Answer:

Option B: Agara Lake



12. Periyar National Park is located in which Indian state?

A.

Kerala


B.

Tamil Nadu


C.

Karnataka


D.

Andhra Pradesh


Answer:

Option A: Kerala



13. Which Indian state shares the longest border with Pakistan?

A.

Gujarat


B.

Punjab


C.

Rajasthan


D.

Haryana


Answer:

Option C: Rajasthan



14. Which is the 50th tiger reserve in India?

A.

Sathyamangalam


B.

Kamlang


C.

Orang


D.

Parambikulam


Answer:

Option B: Kamlang



15. Which one of the below rivers flows between Vindhya and Satpura ranges?

A.

Narmada


B.

Yamuna


C.

Mahanadi


D.

Kaveri


Answer:

Option A: Narmada



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things