A.
February 19
B.
April 23
C.
June 19
D.
August 23
Answer:
Option C: June 19
2. Whose death anniversary is observed as Reading Day?
A.
O. N. V. Kurup
B.
O. V. Vijayan
C.
C. V. Raman Pillai
D.
P. N. Panicker
Answer:
Option D: P. N. Panicker
3. Which is the full name of P. N. Panicker?
A.
Puthuvayil Narayana Panicker
B.
Punathil Narayana Panicker
C.
Puthuvayil Nedungadi Panicker
D.
Punathil Nedungadi Panicker
Answer:
Option A: Puthuvayil Narayana Panicker
4. In which year was the first Reading Day observed in Kerala?
A.
1990
B.
1994
C.
1996
D.
2000
Answer:
Option C: 1996
5. In which year PM Narendra Modi declared Kerala’s Reading Day as National Reading Day in India?
A.
1997
B.
2007
C.
2017
D.
2022
Answer:
Option C: 2017
6. Which is the highest literary award in India?
A.
Sahitya Akademi Award
B.
Jnanpith Award
C.
Moortidevi Award
D.
Yuva Puraskar
Answer:
Option B: Jnanpith Award
7. Who was the first recipient of the Jnanpith Award?
A.
S. K. Pottekkatt
B.
Thakazhi Sivasankara Pillai
C.
G. Sankara Kurup
D.
M. T. Vasudevan Nair
Answer:
Option C: G. Sankara Kurup
8. The Jnanpith Award was first awarded in which year?
A.
1950
B.
1955
C.
1960
D.
1965
Answer:
Option D: 1965
9. Who is known as the “Father of the Library Movement in Kerala”?
A.
Balamani Amma
B.
P. N. Panicker
C.
O. Chandu Menon
D.
N. Krishna Pillai
Answer:
Option B: P. N. Panicker
10. In which year the Department of Posts honored P. N. Panicker by issuing a commemorative postage stamp?
A.
1996
B.
2000
C.
2004
D.
2008
Answer:
Option C: 2004
11. Who is known as the “Father of Modern Malayalam Literature”?
A.
P. N. Panicker
B.
Thunchaththu Ezhuthachan
C.
M. T. Vasudevan Nair
D.
G. Sankara Kurup
Answer:
Option B: Thunchaththu Ezhuthachan
12. When is World Book Day celebrated every year?
A.
April 23
B.
May 23
C.
June 23
D.
July 23
Answer:
Option A: April 23