World Geography Quiz – Part 3

1. The scientific study of the atmosphere with a major focus on weather processes and forecasting is called?

A.

Meteorology


B.

Metrology


C.

Astrology


D.

Astronomy


Answer:

Option A: Meteorology



2. Who is considered the founder of meteorology?

A.

Socrates


B.

Pythagoras


C.

Aristotle


D.

Galileo Galilei


Answer:

Option C: Aristotle



3. Which is the lowest layer of the Earth’s atmosphere?

A.

Stratosphere


B.

Mesosphere


C.

Thermosphere


D.

Troposphere


Answer:

Option D: Troposphere



4. A group of many islands scattered in a body of water is called?

A.

Atoll


B.

Archipelago


C.

Isthmus


D.

Lagoon


Answer:

Option B: Archipelago



5. Triassic, Jurassic, and Cretaceous are the geological periods of which era?

A.

Cenozoic


B.

Paleozoic


C.

Mesozoic


D.

Neoproterozoic


Answer:

Option C: Mesozoic



6. Chabahar Port is located in which country?

A.

Iran


B.

Oman


C.

Pakistan


D.

Saudi Arabia


Answer:

Option A: Iran



7. A geographical coordinate that specifies the north or south position of a point on Earth’s surface is called?

A.

Longitude


B.

Latitude


C.

Altitude


D.

Magnitude


Answer:

Option B: Latitude



8. Which is the most populated capital city in the world?

A.

Tokyo


B.

Jakarta


C.

Beijing


D.

Moscow


Answer:

Option C: Beijing



9. The Kali Gandaki Gorge is located in which country?

A.

Pakistan


B.

China


C.

India


D.

Nepal


Answer:

Option D: Nepal



10. The Volga River flows into?

A.

Black Sea


B.

Caspian Sea


C.

Aegean Sea


D.

Red Sea


Answer:

Option B: Caspian Sea



11. Which is the largest ocean in the world?

A.

Pacific Ocean


B.

Atlantic Ocean


C.

Indian Ocean


D.

Arctic Ocean


Answer:

Option A: Pacific Ocean



12. Which supercontinent was surrounded by the superocean Panthalassa?

A.

Gondwana


B.

Pannotia


C.

Pangaea


D.

Rodinia


Answer:

Option C: Pangaea



13. What is the equatorial circumference of the Earth?

A.

30,075 km


B.

40,075 km


C.

50,075 km


D.

60,075 km


Answer:

Option B: 40,075 km



14. Which is Earth’s highest mountain above sea level?

A.

Mount Everest


B.

K2


C.

Kangchenjunga


D.

Lhotse


Answer:

Option A: Mount Everest



15. A shallow body of water separated from a larger body of water by barrier island or coral reef is called?

A.

Estuary


B.

Shoal


C.

Bay


D.

Lagoon


Answer:

Option D: Lagoon



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Learn New Things