A.
Atlantic Ocean
B.
Pacific Ocean
C.
Indian Ocean
D.
Arctic Ocean
Answer:
Option A: Atlantic Ocean
2. A vent on Earth’s crust through which magma, gases, and other materials erupt is called?
A.
Mountain
B.
Volcano
C.
Geyser
D.
Lava
Answer:
Option B: Volcano
3. Which is the world’s largest island?
A.
Borneo
B.
Madagascar
C.
New Guinea
D.
Greenland
Answer:
Option D: Greenland
4. Which is the second layer of the atmosphere from Earth’s surface?
A.
Mesosphere
B.
Troposphere
C.
Stratosphere
D.
Thermosphere
Answer:
Option C: Stratosphere
5. The scientific study of human history through the excavation of sites and the analysis of material remains is called?
A.
Archaeology
B.
Paleontology
C.
Sociology
D.
Philology
Answer:
Option A: Archaeology
6. A large area of barren land that receives very little precipitation is called?
A.
Oasis
B.
Desert
C.
Valley
D.
Grassland
Answer:
Option B: Desert
7. The temperate grasslands of South America are known as?
A.
Pampas
B.
Steppes
C.
Prairies
D.
Velds
Answer:
Option A: Pampas
8. Which is the current geological age?
A.
Northgrippian
B.
Greenlandian
C.
Meghalayan
D.
Chibanian
Answer:
Option C: Meghalayan
9. A coastal inlet formed by the partial submergence of an unglaciated river valley is called?
A.
Bay
B.
Ria
C.
Fjord
D.
Bight
Answer:
Option B: Ria
10. What is the name of the ocean located between the ancient continents of Gondwana and Laurasia?
A.
Panthalassan Ocean
B.
Mirovia Ocean
C.
Baikal Ocean
D.
Tethys Ocean
Answer:
Option D: Tethys Ocean
11. Which mountain peak in the United States is officially known as Denali?
A.
Mount Saint Elias
B.
Mount McKinley
C.
Mount Foraker
D.
Mount Bona
Answer:
Option B: Mount McKinley
12. Which is the driest nonpolar desert in the world?
A.
Atacama Desert
B.
Sahara Desert
C.
Gobi Desert
D.
Kalahari Desert
Answer:
Option A: Atacama Desert
13. The Gulf of Naples is located on the southwestern coast of which country?
A.
France
B.
Portugal
C.
Spain
D.
Italy
Answer:
Option D: Italy
14. Which imaginary line divides the Earth into the Northern and Southern hemispheres?
A.
Tropic of Cancer
B.
Tropic of Capricorn
C.
Equator
D.
Antarctic Circle
Answer:
Option C: Equator
15. The Hayden Memorial Geological Award was first awarded in which year?
A.
1890
B.
1900
C.
1910
D.
1920
Answer:
Option A: 1890